Hem » Flygskolan » Hur kan man hitta flyg billigt?

Hur kan man hitta flyg billigt?

Du har säkert sett alla fantastiska lockpriser annonseras i både tidningar och på Internet om billiga flyg bara för att finna att det sen tillkom skatter, avgifter och andra kostnader som nästan dubblerade priset. Ska det vara så svårt att flyga billigt egentligen?

Erbjudanden och kampanjer
De billigaste flygbiljetterna hör oftast till särskilda kampanjer från flygbolagen för att fylla planen under perioder då det är lite resande eller för att göra reklam för sig. Dessa biljetter är oftast strikt begränsade med att man måste åka mellan vissa datum, inte vara borta längre än en viss tid och inte sällan boka en bra bit i förväg.

För en lista på aktuella kampanjer titta på vår sida med de bästa erbjudandena med billigt flyg just nu.

Om det inte finns någon kampanj för stunden till din destination så betyder inte det att du inte kan hitta billiga flyg ändå. Nedan följer en lista på några av de saker som man bör tänka på för att hitta så billigt flyg som möjligt.

1. Var flexibel
Vill du resa till Phuket men finns det inga billiga flyg till Thailand? Kanske går det att flyga billigt till Malaysia eller Singapore istället? I många fall går det att hitta billiga flyg om man kan tänka sig att åka en liten omväg eller välja en annan flygplats i närheten.

I exemplet med Thailand finns det ofta billiga flyg till Bangkok och man kan sedan ta sig till de omkringliggande länderna med billiga lågprisflyg eller inrikesflyg. Som alltid får man väga det extra besväret med att själv boka resan mot den besparing det ger men det kan ofta vara värt det!

2. Var ute i tid
Se till att vara ute i god tid då de billigaste resorna såklart går åt först. Flygbolagens kampanjer är ofta starkt tidsbegränsade så det gäller att vara snabb med att boka om man hittar ett pris man är nöjd med. Om det inte finns några flygkampanjer till just ditt resmål är det än viktigare att vara ute i god tid då flygbolagens biljetter släpps till resebyråerna och det sedan blir först till kvarn på de billigaste flygbiljetterna.

När du bokar reguljärt är det alltså tvärt-emot när du letar sista-minuten: Ju tidigare du är ute, ju större chans att du hittar flyg till bra priser och på de datum du vill.

3. Håll datumen öppna
En annan viktig faktor för att kunna flyga billigt är att man måste kunna vara flexibel med NÄR man vill åka. Endast genom att ändra en dag eller två kan det skilja flera hundralappar pga. att det är andra bolag som flyger de dagarna eller att det är slutsålt vissa dagar till exempel. Även skatterna varierar från dag till dag.

Flera av de stora flygbolagen ger nu möjligheten att söka på flexibla datum. Man får då oftast upp en tabell över vilka flyg som är billiga. Tänk bara på att det inte alltid är så att flygbolagen har de bästa priserna utan använd en jämförelsemotor för att hitta det bästa priset på de valda datumen.

4. Flexibel sökning
Om du inte själv vill söka reda på vilka datum det finns billiga resor kan man hos många resebyråer se när andra hittat billiga flyg. Bland annat lastminute.se och resfeber.se har en bra funktion där du kan söka på världsdel, valfri längd etc. och se när andra fått bra priser. Tänk bara på att kryssa i rutan "endast flyg" för att undvika att få paket med hotell på köpet. Även travellink.se har en bra funktion för att hitta de billigaste datumen på utvalda destinationer.
Lastminute.se - travellink.se - resfeber.se

5. Jämför pris
När du bestämt dig för vart och när du vill resa kan du använda dig av t.ex reseguiden.se eller luftgrop.se för att söka reda på vilken resebyrå som har det billigaste flyget. På Luftgrop kan man nu göra en så kallad "flexibel sökning" där man fyller i första respektive sista möjliga utresedatum och önskad reslängd så söker den automatiskt reda på vilka dagar det är billigast. Funktionen verkar inte vara helt färdigutvecklad men fungerar relativt bra redan nu! Även vissa resebyråer erbjuder flexibla sökningar men sällan på mer än +-1/3 dagar.
Luftgrop - Reseguiden.se

6. Avbeställningsskydd, reseförsäkring etc.
De flesta resebyråer erbjuder kunder att köpa till extra reseförsäkringar och/eller avbeställningsskydd. Oftast ingår dock avbeställningsskydd om du betalar din resa med ett VISA eller MasterCard, kontrollera noga vilka regler som gäller för just ditt kort! Grundläggande avbeställningsskydd ingår oftast även i hemförsäkringen och gäller upp till 45 dagar men även här är det viktigt att kontrollera exakt vad som gäller.

7. Elektronisk biljett
Så kallad e-ticket, eller papperslöst resande, där din biljett lagras på t.ex ett kreditkort eller på dina personuppgifter sparar inte bara pengar på att flygbolagen inte behöver skicka ut biljetter, det är väldigt smidigt också. Välj alltid e-ticket om du kan så har du en sak mindre att hålla reda på.

Läs också vår artikel om lågprisflyg för mer tips på hur du kan hitta billiga flyg i andra delar av världen!

Lågprisflyg

Hur funkar det egentligen med alla dessa lågprisflyg? Kan man verkligen flyga mellan storstäder för busspengar? Och är det bara i Europa det går eller hur ser det ut i övriga världen? Vi har sammanställt en liten guide över lågprisflygen och hur man bäst utnyttjar dessa!


Läs mer om Lågprisflyg
Guideböcker

Planera din resa med hjälp av någon av Lonely Planets guideböcker. Skippa gissandet och osäkerheten, med rätt guidebok under armen får du mer tid över för din semester!


Hitta din guidebok
Åka jorden runt?

Asien, Australien, Söderhavet, USA, Sydamerika... Har du svårt att bestämma dig? En jordenruntresa kan vara ditt livs största äventyr och vi har tipsen för hur du gör för att hitta den bästa biljetten!


Läs mer
Billiga flygbiljetter .nu kan ej garantera att de uppgivna priserna finns då de bygger på uppgifter från flygbolag och resebyråer.
Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar. Var även vänlig notera att Billigaflygbiljetter.nu använder sig av cookies. Copyright © Billiga flygbiljetter .nu